Hollandsche Mini Spoorwegen
Station
Woudenberg-Scherpenzeel

Geschiedenis van de HMS

In 1998 kreeg ik een tip van een collega dat er bij een speeltuin een oude minitrein stond die niet meer gebruikt werd. Voor een symbolisch bedrag kon ik deze trein overnemen. Het was een Duits type stoomloc met 3 wagons. De loc werd aangedreven door een benzinemotor. Bij nader inzien bleek echter dat alles tot op de draad toe versleten was. Dit vormde zo het begin van een project waar het einde nu nog niet van in zicht is. Samen met mijn broer Henny zijn we begonnen aan de restauratie. Uiteindelijk kwam het neer op complete nieuwbouw.
Bij de stoomlocomotief is de benzinemotor uiteindelijkvervangen door 2 elektromotoren van24 volt. De asindeling is 2C2. Van de oorspronkelijke wagons zijn er twee gerestaureerd. Eén type naar voorbeeld van het houten, 2e klas sneltreinrijtuig van de Staatsspoorwegen. Het orgineel is in bezit van de Stoomtrein Goes-Borssele (SGB). De andere wagon heb ik gemaakt naar voorbeeld van het houten doorgangsrijtuig van de HSM. Verder ben ik nog bezig met een vierassig bagagerijtuig van de HSM. Voor nauwkeurig beschrijvingen zie pagina Materieel. Het idee om blokkendozen te maken is geboren toen ik voor een overweg bij Amersfoort stond, waar na 10 minuten wachten de trein van de VSM naar Apeldoorn met 5 blokkendozen langskwam. In totaal heb ik vijf blokkendozen gebouwd in diverse uitvoeringen. Eén blokkendoos is tot motorwagen omgebouwd waarmee ik zo een vierwagentrein kan samenstellen. Speciaal voor het rangeerwerk hebben we NS diesellocomotief 451 gemaakt, in onze gebruikte schaal, ongeveer 1:6. Het origineel is in bezit van MuseumBuurt Spoorweg (MBS). Despoorbreedte was 32 cm en is veranderd naar 26 cm (10 1/4 inch). De huidige baan bestaat uit 170 meter rails, inclusief 3 wissels. De diameter van de bochten is 12 meter. Verder is er een compleetseinenstelsel aanwezig met voorseinen, hoofdseinen, een bordessein en nog enkele vaste seinen

Links ziet u een artikel uit Miniatuurbanen 1959. (klik op de foto vooreengroterformaat) Hierin staat het originele product van onze loc gebouwd door de Firma Tam in het Neurenberg-nieuws.De rechterfoto toont het fabrieksplaatje van de loc.

 

 

 

Hieronder enkele foto's klik op de foto voor een vergroting

© 2011 Hollandsche Mini Spoorwegen